Dýňové máslo lze použít ve sladké i slané kuchyni, moje varianta je někde mezi - je úžasné na pečivu, jako krémová náplň (například do makronek, šátečků,.. ), dip k sýrům nebo k masu. Záleží na Vaší fantazii i odvaze, ovšem předem varuji, že mizí z ledničky úplně samo :-)
Dýňové máslo
1 menší máslová dýně (cca 1kg)
olej
sůl
skořice
šťáva z 1/2 citronu
1 lžíce datlového sirupu
máslo (cca 50g)
mandlová mouka (1 hrst)
Dýni podélně rozkrojte, zbavte semen a vydlabanou část pomažte trochou oleje, posolte a pečte na 150 stupňů cca 1 hod do změknutí. Upečenou dýni vydlabejte lžící - ponechte si pouze měkkou část, tu spečenou oželte. Rozmixujte do hladka a postupně přidávejte další přísady. Orientačně jsem Vám napsala množství, ale řiďte se svou chutí a přiměřeně dochucujte.
Vychytávky:
Před pečením dýni nenařezávejte, já použila vzor kostek a ty se spekly natolik, že dužina od nich nešla oddělit a musela jsem pasírovat.
Máslo zamíchávejte až do vychladlejší hmoty. Pokud bude dýně vařící, máslo se rozpustí, neztuhne a budete mít tekutou konzistenci.
Místo mandlové mouky můžete přidat jakékoliv ořechové máslo - což jsou vlastně rozmixované ořechy do pasty.
Pokud neseženete máslovou dýni, lze použít i jiný druh, ale vždy se připravte na lehce odlišnou chuť.
0 komentářů :
Okomentovat
Děkuji za Vaši návštěvu a případné zanechání komentářů. Komentáře jsou moderované, proto prosím o trpělivost než se objeví na místě jakém mají. Folk