Vánoční dárky necháváte na poslední chvíli? Udělejte z toho přednost, zanechte obíhání obchodů a vytvořte něco dobrého, co ostatní potěší a vlastně to ani s větším předstihem není vhodné vyrábět, kvůli trvanlivosti. Dala jsem Vám dohromady recepty, jak mé ověřené, tak ty doporučené a nakonec i ty Vaše, které jste si radili ve skupinách. Je nejvyšší čas začít tvořit :-)
NĚCO SLADKÉHO:
Domácí Marshmallow (cca 40 ks)
300ml vody
450g cukru krupice
2 balíčky želatiny
100ml vroucí vody
1 lžička vanilkového aroma
450g cukru krupice
2 balíčky želatiny
100ml vroucí vody
1 lžička vanilkového aroma
Z 300ml vody a cukru svaříme sirup (cca 15 min). Želatinu pak ve vyšší nádobě smícháme se 100ml vroucí vody a mícháme dokud se nerozpustí. Do rozpuštěné želatiny poté nalejte sirup, přidejte aroma a šlehejte šlehačem cca 10 min, dokud se nevytvoří hustá pěna. Výslednou pěnu rozetřete do mísy vystříkanou olejem (tukem) a vysypanou moučkovým cukrem nebo ji vyložte pečícím papírem a dejte vychladnout do ledničky (cca 4 hod). Ze ztuhlé hmoty pak vyřízněte kostičky nebo vykrajovátkem jiné tvary a můžete nechat jen tak, nebo dozdobit.
Ps: pro dvoubarevné marshmallow použijte potravinářskou barvu, kterou zkomponujete do poloviny hmoty ještě před ztuhnutím. Pro lepší uchovávání vyřízlých tvarů je obalte v moučkovém cukru se škrobem.
LIKÉRY
Baileys
2 salka
1 mandlový pudink
1/2 l mléka
1/2 l rumu
Salko vaříme 2 hodiny ponořené ve vodě a necháme do druhého dne vychladnout. V mléce uvaříme pudink a za občasného míchání necháme vychladnout, poté do něho přimícháme zkaramelizované salko a promixujeme nebo důkladně promícháme. Přidáme rum a přelijeme do lahví, v nichž necháme likér pár dnů odpočinout.
Likér z ledových kaštanů (cca 1l)
250 ml smetany ke šlehání
1 salko
3 tyčinky ledových kaštanů
4 kostičky hořké čokolády
1/2 l rumu
Do hrnce dáme šlehačku, čokoládu, nalámané ledové kaštany a za stálého míchání na mírném ohni povaříme. Přidáme salko, řádně promícháme a přidáme rum. Přelijeme do lahví a necháme pár dnů odležet.
Kokosový likér
400 ml kokosového mléka
120 g strouhaného kokosu
100 g moučkového cukru
400 ml kokosového krému nebo smetany
70 - 150 ml bílého rumu
Zdroje: fcb - inpirace z našich domovů, Apetitonline.cz, Pinterest.com
Makronky
138 g oříškové nebo mandlové mouky
125 g cukr moučka
105 g bílků
105 g cukru krupice
potravinářské barvivo
Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme do hustého sněhu, na konci šlehání můžeme přidat barvivo. V další míse si prosejeme moučkový cukr a smícháme ho s mandlovou moukou (nebo oříškovou), do této směsi opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Pozor na přemíchání ať není těsto příliš tekuté. Těstem poté naplníme cukrářský sáček a na pečící papír tvoříme kolečka o průměru cca 3cm. Plechem párkrát uhodíme o stůl, aby kolečka byla hladká a necháme jej půl hodiny zatvrdnout a odležet. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a pečeme cca 15 min.
Vychladlé skořápky plníme krémem, moje dva nejoblíbenější jsou tyto dva od chez lucie:
Kaštanový krém
200g kaštanového pyré
200g změklého másla
velký panák tuzemáku
200g změklého másla
velký panák tuzemáku
Pyré promíchejte s povoleným máslem a tuzemákem, podle chuti můžete přihodit i tonka fazoli nebo vanilkový cukr, ale i takto prostý je skvělý.
PS: Pokud neseženete pyré, vyrobte si ho doma, můj nejjednodušší způsob - jedlé kaštany uvařím ve vodě, nechám vychladnout, rozpůlím nožem, vydlabu lžičkou a rozmačkám vidličkou. Věřte mi že vše kolem - nařezávání, loupání různé smíchání s cukrem, rumem atd je jen pro škodu, budete mít pořezané prsty, lůžka rozpraskaná ještě několik dní a to opravdu před Vánoci nepotřebujete :-) Takto předpřipravené pyré uchovávám v mrazáku a vydrželo mi tam i rok.
Slaný karamel
120g cukru krupice30g slaného másla
130g smetany ke šlehání
---
40g slaného másla
70g másla
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu.
Nejdřív si připravíme karamelový krém. V kastrůlku necháme rozpustit polovinu cukru, přisypeme druhou půlku, občas promícháme a jakmile cukr zkaramelizuje do světle hněda, sundáme kastrol z ohně. Přidáme na kostičky nakrájené slané máslo (30g) a necháme ho rozpustit. Přilijeme třetinu smetany, zašleháme do karamelu a pokračujeme stejně i se zbylou smetanou. Vzniklou hmotu přelijeme do široké nižší nádoby (plast se nedoporučuje, karamel je fakthorkej) a necháme vychladnout.
Obě změklá másla prošleháme elektrickým mixérem, přidáme karamel a vyšleháme hladký krém, kterým plníme připravené macarons.
Další recepty na krémy včetně dalších tipů k pečení naleznete i v mém dalším článku o makronkách - klik
Čoko fondán
350g hořké čokolády
400g salka
30 g másla
Vše rozpustit ve vodní lázni a pořádně promíchat. Do hmoty přidejte jakékoliv oříšky a dejte na plech. (pistácie, mandle, kešu, ...) POZOR! Na plechu musí být potr.folie nebo to pak z toho nedostanete. Nechte ztuhnout v ledničce (tuhne rychle cca 30 min) a poté nakrájejte na kostičky. Uchovávejte v chladu
NĚCO SLANÉHO:
Rillettes de Connerré (rijet d konere)
2 kg vepřového masa (směs plecka, krkovice a kotlety
1,5 kg syrového sádla
750 ml vody
cca 6 g mletého pepře
cca 30 g hrubé mořské soli
Sádlo nakrájíme na kostky cca 3x3 cm. Maso na kostky o něco větší. Sádlo vložíme do hrnce a na velmi mírném plameni pomalu rozpouštíme a mícháme dokud lehce nezezlátne. Po částech, za stálého míchání, vložíme maso. Poté zalijeme vodou, promícháme, na středním plameni a za občasného zamíchání necháme probublávat. Za hodinku zmírníme plamen na minimum, promícháme, hrnec uzavřeme poklicí a necháme bublat 3 hodiny. Máte li pocit, že se maso začíná smažit, můžete lehce podlít vodou.Mezitím si připravíme nádoby do kterých přendáme hotové rillettes. My používáme různé terinky, sklenice, aluminiové misky. Je vhodné mít různé velikosti. Nádoby vypláchneme vařící vodou a vysušíme.Po 3 hodinkách přidáme sůl a máme li, tak i kosti a kůži, což dodá tu správnou chuť. Někdo přidá i sklenku bílého vína a nějaké koření. Po různých experimentech máme vyzkoušeno, že nejlepší je kombinace maso, sádlo, voda, sůl, pepř. Opět dobře promícháme a necháme bublat další 3 hodinky a to bez pokličky.Ke konci vaření přidáme pepř, promícháme, vypneme zdroj tepla a necháme odpočinout. Děrovanou naběračkou důkladně odstraníme kosti a kůže a necháme asi hodinku vychladnout.Poté sebereme tuk, který si uchováme ve sklenici. Rozvařené maso několik minut promícháváme a pak děrovanou naběračkou rozdělíme do připravených nádob.Necháme chvilku odstát a rillettes zalijeme částí odebraného tuku. Tím se povrch uzavře. V chladné místnosti necháme vychladnout a druhý den můžeme zakrýt voskovým papírem a uchovat jeden až dva týdny v lednici. Rillettes je také možno zamrazit, ale nejlépe až po dvou dnech v lednici.Rillettes z lednice vyjmeme asi 30 minut před konzumací.Nejlépe chutná na opečeném chlebu.
zdroj: olivovakucharka.webgarden.cz/
Nakládaný sýr podle Milady Skládalové Hálkové
balkánský sýr
cibule
česnek
pažitka nebo petržel
pepř, chilli, provensal koření, sůl, ocet
cibule
česnek
pažitka nebo petržel
pepř, chilli, provensal koření, sůl, ocet
Cituji podle originálnho popisu od paní: Balkénský sýr (německý - je jemnější, ale je to asi jedno), na kostky - připravím si jemně nakrájenou cibuli (na barvu červenou), malinko drceného česneku (storoužek dám tak na kg balkánu), pak na barvu třeba pažitku nebo petržel, ale nemusí být, špetku drceného pepře, špetku chilli, špetku provensal koření, trošku osolím, trochu octu, promíchám a jemně do toho vmíchám ten sýr. Nandám do skleniček a zaliju stolním olejem. Všichni manželovo kamarádi to milují..
Salát z pečených paprik od Terezy Buranské
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 oranžová paprika
1 žlutá paprika
1 bílá paprika
2 dcl olivového oleje
vinný ocet
sůl
pepř
oregano
petrželka čerstvá
několik stroužků česneku
Různě barevné papriky si nakrájíme, vydlabeme a poskládáme na plech. Do plechu přidáme i několik stroužků česneku pro aroma pokapeme olejem a pečeme dokud nezačnou zlátnout. Pak je vyjmeme z trouby, přendáme do mísy, přikryjeme folií a necháme zapařit. Poté papriky sloupneme a nakrájíme na tenké proužky.
V misce si připravíme marinádu:
Olivový olej, vinný ocet, drcený pepř ,sůl , oregano a drcené chilli. Připravíme si nádobu, nandáme papriky do 3/4 nádoby a zalijeme zálivkou.
KOŘENÍ
Domácí podravka
celer
petržel
libeček
mrkev
červená cibule
hrubá sůl
jarní cibulka
česnek
petržel
libeček
mrkev
červená cibule
hrubá sůl
jarní cibulka
česnek
Vše pokrájíme a usušíme.Pak pomeleme a plníme do mlýnku na koření.Může se přidat cokoliv,kdo co má rád..jakkoliv se můžou ingredience poměnit a dávkování je na každém.
Houbové koření
2 hrsti sušených hub
majoránka
sušená zelenina(mrkev,celer petržel)
bob.list
barevný pepř
majoránka
sušená zelenina(mrkev,celer petržel)
bob.list
barevný pepř
Zeleninu a houby usušíme.Pak přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme.Majoránku přisypeme a můžeme plnit.
Bylinková sůl
hrubá sůl
tymián
rozmarýn
citronová kůra
citronový pepř
tymián
rozmarýn
citronová kůra
citronový pepř
Pokud chcete můžete bylinky usušit a nebo koupit už sušené.Vše promícháme se solí ,citronovou kůrou sušenou a citronovým pepřem.(také k sehnání v obchodech..Poté můžeme plnit do mlýnku
zdroj: recepty a fotografie od Tereza Buranská
Další recepty z blogu:
Množili se i dotazy, kde sehnat hezké sklenice za přijatelné ceny , tak jsem Vám našla pár míst: favi.cz - klik, orion - klik, ikea - klik. Držím palce a ať dárečky chutnají!
supeeer, baileys vyzkouším ♥ díky Hanka
OdpovědětVymazat