Domácí paštika
500 g kuřecích jater
2 velké šalotky
snítku tymiánu a rozmarýnu
cca 5 kuliček jalovce
sůl, pepř
smetana na šlehání
máslo
brusinky
Játra odblaníme a necháme 12 - 24 hod namočené v mléce (čím déle, tím budou měkčí) a poté nakrájíme na menší kousky. Na na másle necháme zesklovatět šalotku, nakrájenou na hrubší kostičky, přihodíme koření a necháme rozvonět. Poté přihodíme játra, orestujeme a necháme podusit, dokud nejsou zcela propečené. Odebereme koření, stranou si necháme cca 1/3 jater (pokud chcete paštiku se strukturou) a zbytek osolte, opepřete a důkladně rozmixujte, výslednou hmotu nařeďte do požadované konzistence pomocí smetany na šlehání. Nezapomeňte výslednou hmotu ještě dochutit, měla by být lehce přesolená, při tuhnutí si paštika hodně chuť zase stáhne. Pokud jste si dali stranou kousky jater, teď je ta pravá chvíle je přimíchat a můžete paštiku rozlít do formiček a na závěr zalít rozpuštěným máslem nebo sádlem (pro konzervaci). Při servírování nezapomeňte na brusinky, ale pokud nebudou, nic se neděje, paštika je dobrá sama o sobě.
Ciabatta
na 1 ciabattu potřebujete:
500 g hladké mouky (použila jsem mouku na pizzu)
20 g kvasnic
200 ml vody
2 lžíce soli
Mouku smícháme se solí a pokud jste se rozhodli pro ochucenou variantu tak přimícháme na hrubo nakrájené olivy, sušená rajčata nebo opraženou cibulku. V hrníčku si rozmícháme kvasnice cca s 200ml teplé vody, přihodíme trošku soli cukru a mouky a necháme chvilku odležet (pokud seženete kvásek, je to úplně nejlepší stav a vodu s kvasnicemi vynechte). Kvásek s moukou uhněteme v poddajné těsto (v případě potřeby dolejte vodu) a necháme alespoň 2 hod kynout. Poté opatrně z těsta vytvoříme finální produkt (já vytvarovala jakoby veku, kterou jsou 3x "zašroubovala") a necháme ještě alespoň 1 hod kynout - to je důležité, určitě s tím nepodvádějte, protože čím déle vydržíte, tím více nadýchaná ciabatta bude. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a pečte cca 20 min. Při pečení každých 5 min do trouby postřikovačem nastříkejte vodu - vytvoříte si tím křupavou kůrku.
PS: u rajčatové ciabáty nahraďte část vody pyrém z čerstvých oloupaných rajčat, docílíte tím přírodního zabarvení i lepčí chuti
Mňam.. Vypadá to dokonale ;)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
Ta vypadá opravdu skvěle :) Úplně jsem na ni dostala chuť :D!
OdpovědětVymazatNLlifestyle