DIY, INTERIÉRY, RECEPTY A DALŠÍ NEZBYTNOSTI, KTERÉ PŘINESL ŽIVOT

Avokádo - recepty

Moje první setkání s avokádem nedopadlo štastně. Rozpůlila jsem si ho, vydlabávala lžičkou a hned konzumovala a na tu máslovitou chuť/nechuť jsem prostě nebyla připravená. Avokádo se stalo na mém jídelníčku vyvrhelem na dlouhé roky. A je to má vina ... Neuměla jsem ho ochutit. Nedávno jsem narazila na recept guacamole, zkusila a začala ta pravá zábava znovuseznamování se a tentokrát si myslím, že tohle setkání bude na celý život ... 



Avokádo můžete připravit buď na sladko - tj. musíte ho něčím osladit, zkoušela jsem melasu, rozmixované datle, zlatý sirup i cukr ale na mé chuťové buňky nejvíce zapůsobil med. (Nejlepší kombinace je pro mne zatím pastovaný luční s klasickým lesním z trhů, ale pořád experimentuji :-). 


Pro nesladkou variantu nejčastěji používám jako dochucovadla citron (bonusem je nezoxidování tedy nezhnědnutí avokáda) sůl a občas pepř. 

Velmi důležité je nalézt to správně zralé avokádo, na omak v obchodě by mělo být "gumově měkké", abyste si neodnesli nahnilé zkuste mu utrhnout stopku - půjde to velmi lehce a pod ní bude nažloutlé kolečko (je přípustné i žilkování). Pokud kolečko bude hnědé, tak jste narazili na vadný kus a v případě, že stopku nelze lehce utrhnout, máte v ruce nezralý plod, který vám musí doma dozrát (zkouším různé postupy a pokud se nezadaří do 2dnů, tak mi většinou avokádo chytne plíseň, proto moc tohle dozrávání nedoporučuji ..). 100% úspěsnost výběru a konečný výsledek zjistíte až v kuchyni. Ve zkratce - chcete žlutozelenou dužinu, která jde lehce oddělit od pecky a lžíci vyškrábnout ze slupky (nebo ještě lépe - slupka jde oloupat).. A teď už jdeme na ty recepty :-)

Sladké varianty: 



Avokádová zmrzlina:

Základ: 
avokádo, ovoce, med nebo melasa, rozmixovat a dát zamrazit

Recept z fotografie: 
Avokádo, cca 6 velkých jahod, lžíce citronové štávy, lžíce medu, lžíce sušeného kokosového mléka, 2 - 3 lžíce vody

Další varianty:
Z ovoce můžete zkusit ještě např. maliny, borůvky, banán atd. A pokud nezamrazíte, máte v misce celkem dobrý raw puding. Zatím nevyzkoušenou, ale hodně opěvovanou je zmrzlina z citronu a limetek (chystám se ji zjemnit troškou banánu).


Čokoládová pěna:

Základ:
Avokádo, kakao, med

Recept z fotografie:
Avokádo, 1 lžíce pastovaného medu, 2 lžicky lesního medu, 4 lžíce bio kakaa

Další varianty:
Základ lze lehce ochutit další přísadou (doporučuji jen jednu :-) jako je pomerančová štáva, rozdrcené oříšky, chilly, kokos, skořice, banán ..


Tato pěna je nejlepší v kombinaci s jakýmkoliv ovocem, kromě již výše zvěčněných jahod doporučuji banán, je to fakt žravé :-)


Kakao: 

Základ:
Avokádo, med, kakao a ořechové mléko

Recept z fotografie:
Avokádo, 1 lžíce pastovaného medu, 2 lžičky lesního medu, 4 lžíce bio kakaa, 5 lžic kokosového sušeného mléka, cca 400 ml vody, skořice a kokos jako posyp (pozor z tohoto množství budete mít tak 3 porce)

Tip:
Kakao dělám ze zbytku čokoládové pěny, kterou smíchám s ořechovým mlékem. Mimo kokosového můžete zkusit mléko i z vlašských, pekanových či jiných ořechů. Dobré je také makové mléko. Čím méně vody dáte, tím více krémovější konzistenci získáte a samozřejmě jej lze dochutit ještě podle chuti např. banánem.

Slané varianty: 



Ředkvičková pomazánka:

Základ:
Avokádo, nahrubo nastrouhané ředkvičky, jarní cibulka, citron, sůl, pepř

Recept z fotografie:
Avokádo, 5 středních ředkviček, 2 jarní cibulky, štáva z půlky limetky a citronu, sůl, pepř
Podáváno na římském salátu, celozrnném pečivu a s parmskou šunkou a rajčaty

Tip: 
Přidejte nasekaná sušená rajčata a podávejte jako dip k pečivu nebo zelenině.


Závitky:

Základ: okurka nebo cuketa, avokádo, citron, sůl a pak dle chuti 

Recept z fotografie:
Avokádo, na jemno nastrouhaná mrkev a kedlubna, štáva z půlky limetky, sůl a pepř, to vše namazat na plátek okurky (uděláte škrabadlem na brambory) a zatočit

Tip:
Plátek cukety můžete lehce ohřát na grilu, posypat grilovacím kořením a namazat pomazánkou. Tohle jídlo je velmi efektní, ale vyžaduje rychlou konzumaci a doporučuji mít po ruce pečivo.

Česnekový dip:

Základ: 
Avokádo, citron, sůl, česnek (a pepř)

Recept z fotografie:
Avokádo, lučina, štáva z půlky citronu, sůl, pepř a pažitka
Vše kromě pažitky rozmixované do hladka.

Tip:
Místo lučiny doporučuji i kozí sýr bez příchuti. Kupuji v sýrárně (konzistencí je velmi podobný lučině) a tenhle dip dostane jiný rozměr ...


Avokádová majolka:

Základ:
Avokádo, vařené vejce, sůl, pepř a citron

Recept z fotografie:
Avokádo, 1vařené vejce, citronová štáva z limetky, sůl, 1 lžička hořčice, 1 lžička oleje, vše rozmixované do hladka

Tip:
Pokud ovládáte domácí majonézu, lze jako dochucovadlo použít 1-2 lžičky. Jestliže nestojíte o krémovou variantu, přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku nebo kyselou okurku. 
Další variantou je přidat pouze vařené žloutky, ochutit dle libosti a majonézu vrátit do míst po žloutku do připravených bílků např pomocí cukr. sáčku.
Základní recept mám od kamarádky, která ji má nejraději k salátům nebo k masu.

Vybrali jste si? Za mne vítězí čokoládová pěna a přítel velmi ocenil ředkvičkovou pomazánku. Nicméně i vše ostatní je výborné a proto se s avokádem ještě neloučím .. Vlastně jsem teprve začala ;-)

... FOLLOW ME ...


Share on Google Plus

About Unknown

Pořád něco studuji, předělávám, zkoumám, tvořím, vařím, .. prostě se snažím žít v lepším světě, věnovat se svým koníčkům, rodině a občas o tom napsat pár slov .. Vaše Folk

0 komentářů :

Okomentovat

Děkuji za Vaši návštěvu a případné zanechání komentářů. Komentáře jsou moderované, proto prosím o trpělivost než se objeví na místě jakém mají. Folk