S dýňovou polévkou jsem u návštěv ještě nikdy nešlápla vedle a pokaždé jsem žádaná o recept s co nejpřesnějšími instrukcemi. Zřejmě kvůli dýni, která není v čechách ještě moc rozšířená, se mnozí domnívají, že je to velmi náročné ... Naivky :-)
Tento recept je s máslovou dýní, která má jemnější, ne tolik výraznou chuť. Použít můžete ale i jiné druhy. Ačkoliv je tento recept spíše podzimní, v tomto sychravém počasí přijde taktéž vhod.
suroviny:
1 ks máslové dýně (400g)
200 g brambor
1 ks střední cibule
2 ks stroužkou česneku
šťáva z půlky citronu
koření ... pepř, sůl, muškátový oříšek, zázvor
zakysaná smetana nebo jogurt
bílé pečivo
semínka, oříšky
postup:
Začínám vždy tak, že dýni oloupu (pokud si nejste jisti chemickými postřiky pak to doporočuji u každé dýně), pomocí lžíce vydlabu semínka a dužinu nakrájím na kostičky.
Nahrubo nakrájenou cibuli a česnek orestuji na másle a přidám dýni. Po lehčím zatáhnutí dýni s cibulí zaleji vývarem (kuřecím nebo zeleninovým), přidám brambory a vařím do změknutí. Výsledek rozmixuji, přidám citronovou šťávu, špetku muškátového oříšku a zázvoru a podle chuti dosolím. (Polévku můžeme ještě dochutit např. pepřem, bobkový listem nebo ji zjemnit kokosovým mlékem a přidat chilli.) Při servírování nezapoměňte na zakysanou smetanu, kapku oleje (nejlépe dýňového) a opečenou bagetkou. Labužníci určitě nepohrdnou na závěr osmahnutou slaninkou, dýňovými semínky nebo krutonkami s parmazánem.
Dobrou chuť!
0 komentářů :
Okomentovat
Děkuji za Vaši návštěvu a případné zanechání komentářů. Komentáře jsou moderované, proto prosím o trpělivost než se objeví na místě jakém mají. Folk