Už několik let mám vedle sebe toho nejúžasnějšího muže, se kterým ten život (doufám) projdu až do konce. Zítra ho můžu trošku rozmazlit nějakou dobrotou, které on tak rád potajmu ujídá ve 3 ráno z ledničky, když si myslí že spím ;-) Překvapení to pro něj asi nebude (i když jsem se tak snažila). Vidí do mne jak do otevřené knihy a včera se "nevině" zeptal, kdy hodlám péct další várku makronek...Takže jsem dnes vymýšlela pracně nějaké originální náplně a zdobení, abych nakonec zůstala u klasiky... sehnala na poslední chvíli potravinářské barvivo (nadlický výkon) a jde se bojovat s troubou, těstem a celým peklem, aby se ty proklaté kolečka povedly tak jak mají ...!
Už od začátku jsem v nevýhodě, včerejší den jsem strávila 4 hodiny na pohotovosti s bolavou rukou a výsledkem je sice rentgen bez zlomenin, ale ruka stejně skončila v obinadle na 10 dnů s nejistou budoucností... takže bojový úkol číslo jedna - obvaz musí zůstat čistý za každou cenu :-) ... jdu do boje, pokud to také zkusíte vymezte si čas cca 2 - 3 hod
inspiraci jsem našla zde
Těsto na 30 makronek:
138g oříškové mouky nebo mandlové mouky125g cukru moučka
105g bílků
105g cukru krupice
potravinářské barvivo
Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme do hustého sněhu, na konci šlehání můžeme přidat barvivo. V další míse si prosejeme moučkový cukr a smícháme ho s mandlovou moukou (nebo oříškovou), do této směsy opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Pozor na přemíchání ať není těsto příliš tekuté. Těstem poté naplníme cukrářský sáček a na pečící papír tvoříme kolečka o průměru cca 3cm. Plechem párkrát uhodíme o stůl, aby kolečka byla hladká a necháme jej půl hodiny zatvrdnout a odležet. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a pečeme cca 15 min.
Použila jsem nakonec na každou várku cca poloviční obsah ingrediencí a vytvořila oříškové (červené) a mandlové (bílé) korpusy - vystačilo to zhruba dohromady na 40 makronek.
jahodové želé:
30g zmrazených jahodželatina
cukr
Povolené jahody rozmixujeme s trochou vody a uvedeme s cukrem do varu, přidáme želatinu a necháme vystydnout ve formičce nebo misce, aby želatina byla cca 1cm vysoká.
Jahodový krém
30 g jahod20g cukru
50 g másla
potravinářské barvivo
Rozmixované jahody s cukrem vmícháme do povoleného másla a přidáme kapku červeného barviva.
Citronový krém
2 žloutky1 vajíčko
60 g cukru
50 g másla
1 citron
Vajíčko se žloutky a s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme šťávu z jednoho citronu a pomalu za průběžného šlehání přivedeme k varu. Ztuhlou hmotu necháme vychladnout a vmícháme do povoleného másla.
Čokoládový krém
100g bílé čokolády (nebo tmavé čokolády)30 ml smetany 30%
30 g másla
Čokoládu rozpustíme ve smetaně a necháme vychladnout, směs poté vmícháme do másla. Makronky plníme krémem a doprostřed vtiskneme kostičku jahodového želé.
Vychytávky:
V tchibu tento týden prodávají na makronky pomůcky, které by měli ulehčit život. Já jsem si koupila pečící podložku s předtisknutými kroužky. Trošku mne vykolejilo, že podložka se při pečení roztahuje a na můj plech byla už tak velká, že se mi trošku zdeformovaly 2 řady makronek. Po vyřešení problému jej považuji za neocenitelného pomocníka a hlavně mám konečně stejná kolečka a ne oválky ... Jinak na internetu se dají nalézt šablonky k vytisknutí - kolečka průměr 3 a 6 cm, srdíčka a různé patvary...Kde sehnat:
- potravinářské barvivo - na internetu ve specializovaných obchodech pro cukráře, já ale neměla na tohle čas, takže jsem pátrala po kamenné prodejně v Praze - zadařilo se mi v drogerii Teta (pozor nemají jej ve všech, já byla úspěšná v Korunní ulici - prodávají tam i barvy a laky)
- mandlovou mouku - je ve stálé nabídce v Lidlu a prý i v Globusu
- ořechovou mouku - sehnala jsem ji jako mandlovou mouku v Kauflandu v Německu, v ČR jsem na ni zatím nenarazila, ale můžete si pomoci podomácku rozmixovanými oříšky v mixeru (větší kousky nevadí, i já je měla a těsto pěkně křupe a je dle mne lepší než z mandlí)
Na co si dát pozor:
- bílky jdou lépe vyšlehat pokud je necháte alespoň den odležet v ledničce, také se mi osvědčilo dát pryč "zámotky"
- konzistence těsta nemá být příliš tekutá ale ani tuhá, tu správnou konzistenci bohužel ukáže až praxe, kdy to budete zkoušet a zkoušet ....
- při plnění cukrářského sáčku si pomozte např. skleničkou
- nebojte se s plechem pořádně "třísknout" aby se vyhnaly vzduchové bublinky (korpusy při pečení nepopraskají)
- máslový krém děláme vždy z vychladlé hmoty v opačném případě krém neztuhne (a nikdy máslo nerozpouštíme, opravdu nikdy :-)
- do makronek se hodí krémy z másla, protože je tolik nerozpouští. Můžete použít i mascarpone, marmeládu a pod, ale pak je vhodné je do pár hodin zkonzumovat, protože jinak budou rozčvachtané
- a nakonec - když máte na ruce obvaz není dobrý nápad dělat cokoliv s potravinářskými barvivy ...
Při hledání receptů ve mne začal hlodat červíček CO KDYBYCH ZKUSILA TOHLE a můžu říci, že s makronkami se rozhodně neloučím, protože nezkusit levandulovou, dýňovou, mátovou, pistáciovou náplň nebo takový krém z kozího sýra by byl hřích ... no a koneckonců se můžu vrátit i ke kaštanovému krému, který jsem zkusila minule, protože ten byl opravdu boží pro mé chuťové buňky :-) Přeji Vám krásného Valentýna a doufám, že si ho užijete tak jako my :-)
Vypadají žravě!
OdpovědětVymazatTy jsi tak šikovná!!! To já bych v životě nedovedla... Smekám, fakt! :)
OdpovědětVymazatjéé děkuju, až se červenám :-),
OdpovědětVymazatMarki: určitě je zvládneš taky, není to těžké ... ale varuji, je to strašně dobrý :-D
Krásné. Já, bohužel, nebyla tak úspěšná, makronky mi nevybíhají a když, tak jsou uvnitř duté ... http://lemondedemichaela.blogspot.cz/2013/03/makronky.html Vyzkouším znovu a znovu, kéž bych je měla tak krásné jako Ty. A ano, mascarpone nedoporučuji, makronky jsou dnes už "rozčvachtané" ...
OdpovědětVymazatDíky moc, tyhle makronky peču svým rodičům na Valentýna a myslím že jim budou moc chutnat.
OdpovědětVymazatAsi jsi velice nadaná kuchařka. :))
Děkuji, doufám že se povedly a udělaly radost :-)
Vymazat